Home page       Contact us

 
Center for Advanced Research in Finance and Banking - CARFIB
         
   
  Center for Advanced Research in Finance and Banking - CARFIB
................................................................................................................
    Navigation Menu
..............................................................

  Modelarea interconexiunilor dintre sistemul financiar si economia reala utilizand principiile mecanicii statistice

 English version

Tipul proiectului: CNCSIS PNII-RU-PD 583/2010, 2010-2012

Echipa de implementare:

  • conf. univ. dr. Ciprian Necula

Abstract

Scopul proiectului il reprezinta modelarea interconexiunilor dintre sistemul financiar si economia reala, prin fundamentarea, pentru prima data in literatura de specialitate, a unui model care analizeaza influenta pretului activelor financiare asupra variabilelor fundamentale, asa cum este descrisa aceasta in cadrul teoriei reflexivitatii.

Motivatia proiectului de cercetare rezida in convingerea ca abordarea standard, bazata pe paradigma agentului reprezentativ, este mult prea simplista si ca este necesara o abordare fundamental diferita, utilizand principiile statisticii mecanice, care sa surprinda, in mod explicit, interactiunea dintre diferite categorii de agenti economici eterogeni.

Pentru a modela complexitatea sistemelor economico-financiare vor fi utilizate tehnici si metode din cadrul mecanicii statistice, matematicii, biologiei, in special tehnici de agregare dinamica stocastica. De asemenea, notiunea de echilibru economic trebuie redefinita prin prisma principiilor mecanicii statistice. Trecerea dintre doua stari de echilibru economic corespunde unei transformari de faza a sistemului economic respectiv.

Obiectivul principal al proiectului de cercetare consta in modelarea conexiunilor directe si inverse dintre pretul activelor financiare si variabilele fundamentale prin intermediul unui mecanism de transmisie care presupune ca dinamica cursului actiunilor afecteaza increderea agentilor economici, increderea afecteaza nivelul consumului si al investitiilor, nivelul agregat al productiei, precum si nivelul indicatorului profit pe actiune, variabila fundamentala care, la randul ei, influenteaza cursul actiunilor. Modelul dezvoltat in cadrul proiectului va avea un impact major atat pe plan teoretic, cat si in practica economica, oferind factorilor de decizie instrumente cu un grad ridicat de rafinament pentru analiza interconexiunilor dintre variabilele fundamentale, increderea agentilor economici si dinamica preturilor activelor financiare.

Obiective finalizate

2010

  • Construirea unui cadru general de modelare, bazat pe principiile mecanicii statistice, pentru analiza interactiunilor dintre diferite categorii de agenti economici eterogeni

2011

  • Construirea unui cadru general care sa permita analiza interconexiunilor dintre sistemul financiar si economia reala prin utilizarea modelelor de tip stoc-flux consistente
  • Modelarea dinamicii increderii agentilor economici

2012

  • Modelarea dinamicii cursului activelor financiare
  • Modelarea conexiunilor directe si inverse dintre pretul activelor financiare si variabilele fundamentale

Publicatii

 

Home
News
AEFR - Working Paper Series

Research Projects
Publications
Members

..............................................................
sigla

 
 
New Page 1